Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Πατατοφωλιές με κοτόπουλο και τυριά σε σπιτική σφολιάτα!






Θα ενθουσιαστούν μικροί-μεγάλοι με τις νόστιμες φωλιές!!!
Όμορφα και νόστιμα σφολιατοπιτάκια τρώγονται όλες τις ώρες για πρωινό ή βραδινό, ακόμη και για τα παιδιά στο σχολείο.
Αν σας αρέσει κι εσάς να πειραματίζεστε με ζύμες, θα το χαρείτε!!!
Με πατάτα και ψιλοκομμένο κοτόπουλο και μανιτάρια που μας περίσσεψε και λίγα τυράκια, εγώ  έβαλα πατατοσαλάτα με ψιλοκομμένο κοτόπουλο και τυριά στο συγκεκριμένο.


Για τη ζύμη:

1 φλιτζάνι 200 ml γάλα

1 φλιτζάνι νερό

1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο

2 αυγά τον ένα κρόκο για επάλειψη

20 γρ, μαγιά

1 κουταλάκι ζάχαρη

1 κουταλάκι αλάτι

4-5 φλιτζάνια αλεύρι , όσο σηκώσει ανάλογα το αλεύρι και τις φλιτζάνες.

Για επάλειψη:

100 γρ, βούτυρο λιωμένο

1/4 φλιτζανιού ηλιέλαιο


Για τη γέμιση:
Μπορούμε να βάλουμε ότι υπάρχει στο ψυγείο και ότι μας αρέσει από φαγητό που μας περίσσεψε τυριά και ψιλοκομμένα αλλαντικά, κιμάς από μακαρονάδα, πιπεριές, περί ορέξεως που λέμε...καμιά φορά περισσεύει κάτι και δεν φτάνει για όλους, αυτό είναι λύσει...θα το ευχαριστηθούν όλοι πιστεύω 

1 αυγό για επάλειψη

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα το νερό 2-3 κουταλιές αλεύρι και τη ζάχαρη,
Μετά από 10-15 λεπτά και αφού ενεργοποιηθεί η μαγιά προσθέτουμε τα αυγά, το λάδι, το αλεύρι με  το αλάτι.
Μπορούμε και με ξερή μαγιά αν δεν υπάρχει φρέσκια, έτυχε να έχω φρέσκια εδώ, προτιμώ την ξερή δεν χρειάζεται ενεργοποίηση ζυμώνουμε απευθείας.

Κάνουμε μια μαλακιά ζύμη την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.




Την χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια.


Λιώνουμε το βούτυρο και αναμιγνύουμε με το λάδι.


Ανοίγουμε την κάθε μπάλα με τη βοήθεια του πλάστη όσο ένα πιάτο του φαγητού.
Αφού ανοίξουμε όλα τα φύλλα, ξεκινάμε να κάνουμε το μεγάλο φύλλο.


Βουτυρώνουμε το πρώτο φύλλο αλείφουμε βούτυρο-λάδι και συνεχίζουμε με το δεύτερο πάλι...βουτύρωμα ...και ούτω καθεξής...βάζουμε όλα τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο.




Αρχίζουμε να τραβάμε απαλά τη ζύμη απο τις άκρες να μεγαλώσουμε όσο μπορούμε το φύλλο.


Κάνουμε το φύλλο ρολό σφιχτό.


Το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι 2 εκατοστά περίπου σε φέτες.





Τοποθετούμε τις φέτες ζύμης σε ταψί με λαδόκολλα, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 10-20 λεπτά και με ένα κουτάλι ή με τα δάχτυλα πατάμε στο κέντρο για να τοποθετήσουμε τη γέμιση που θέλουμε να βάλουμε.






Περνάμε με λίγο κρόκο αυγού για ωραίο χρώμα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις 30 λεπτά...πάντα ανάλογα το φούρνο... πάντα ελέγχουμε στα 20 λεπτά, (έψησα σε υγραέριο εδώ στη Σουηδία...πάλι καλά...!!!)






Μπαίνουν και στην κατάψυξη, μη σας νοιάζει αν περισσέψουν...



Καλή όρεξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ